-
Voksenlærlingeordningen giver mulighed for, at virksomheder kan få tilskud til den løn, der udbetales til voksenlærlingen i praktikperioden. Udbetaling af tilskud kræver, at en arbejdsgiver ansætter personen og udbetaler voksenløn i praktikperioden. Der kan ikke gives tilskud efter voksenlærlingeordningen, når personen er på skoleophold.
Perioderene hvor eleven er på skoleophold, kan arbejdsgiveren søge AUB-tilskud. Det følger af AUB-reglerne, at der ydes refusion til arbejdsgivere, der i henhold til uddannelsesaftale har udbetalt løn under skoleophold til elever under erhvervsuddannelse.
Udbetaling af voksenlærlingetilskud i praktikperioden og AUB tilskud i skoleperioden kan ikke ske for samme periode, så arbejdsgiveren får tilskud to steder fra til den samme løn.
-
28-03-2018
Ja, STAR vurderer, at der kan ydes mentorstøtte til en person i forbindelse med virksomhedens ansættelse af personen som voksenlærling, da voksenlærlingetilskuddet ikke er til hinder for at personen modtager mentorstøtte.
Jobcenteret kan bevilge støtte til en mentorfunktion i en virksomhed eller en uddannelsesinstitution til dækning af lønomkostninger ved frikøb af medarbejderen, der varetager mentorfunktionen, eller honorar til en ekstern konsulent. Der kan endvidere bevilges tilskud til køb af uddannelse for medarbejderen.
-
15-09-2020
Styrelsen kan vejledende oplyse, at hvis der er truffet afgørelse om en bevilling af tilskud til en arbejdsgiver efter voksenlærlingeordningen i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats kapitel 23, efter den 1. januar 2020, så vil det være den kommunen som eleven flytter til, der skal udbetale tilskud. Det fremgår af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) § 158, at afgørelse om tilskud træffes af elevens opholdskommune. Der henvises i bestemmelsen til § 9, stk. 2 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, hvor opholdskommunebegrebet er uddybet. Det er således også jobcenteret i elevens opholdskommune, der løbende skal udbetale tilskud til arbejdsgiver, jf. pkt. 7.1. i vejledning om voksenlærlingeordningen. Med de nye regler i LAB § 158, vil det derfor – for bevillinger hvor der er truffet afgørelse om tilskud efter den 1. januar 2020 - være elevens opholdskommune, som skal udbetale tilskuddet, og hvis en elev flytter til en anden kommune, vil det derfor være tilflytningskommunen, som er elevens nye opholdskommune, der overtager udbetalingen af tilskud.
Hvis der er truffet afgørelse om bevilling af tilskud til en arbejdsgiver efter voksenlærlingeordningen i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, før den. 1. januar 2020 vil det fortsat være jobcentret i den kommune, hvor virksomheden ligger, som skal udbetale tilskud m.v. – også selvom eleven flytter til en anden kommune. Hvis bevillingen forlænges eller ændres, vil det være elevens opholdskommune, som skal træffe afgørelse om tilskud. Lov nr. 548, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, hvor bestemmelserne om voksenlærlingeordningen fremgår, trådte i kraft den 1. januar 2020. Forløb som er bevilget forud for den 1. januar 2020 efter den hidtil gældende lov, vil kunne færdiggøres i overensstemmelse med bevillingen efter de hidtil gældende regler, men vil ikke kunne forlænges eller ændres efter de hidtil gældende regler. Dette gælder også bevilgede voksenlærlingeforløb, med undtagelse af de særlige overgangsregler om den nye forhøjede sats jf. § 209, stk. 9. Styrelsen henvise i øvrigt til pkt. 665 i Vejledning om lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og pkt. 9.1 i Vejledning om voksenlærlingeordningen.
-
24-03.2021
Ifølge de minimis-forordningen er det et krav, at den støttetildelende myndighed oplyser, at støtten gives som de minimis-støtte med en udtrykkelig henvisning til de minimis-forordning, som støtten er ydet efter, jf. Kommissionens forordning (EU) nr. 1408/2013 af 18. december 2013 om anvendelse af artikel 107 og 108 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde på de minimis-støtte i landbrugssektoren, artikel 6, stk. 1. Hvis virksomheden ikke har modtaget tilsagnsbreve eller udbetalingsbreve, hvor det er præciseret, at der er tale om de minimis-støtte, kan virksomheden gå ud fra, at der ikke er modtaget anden de minimis-støtte.
-
23-06-2023
De minimis-ordningen bruges til at tildele lovlig statsstøtte. Hovedreglen er, at voksenlærlingetilskud ydes inden for de minimis-forordning. Hvis en kommune efter en konkret og individuel vurdering kommer frem til, at et voksenlærlingetilskud ikke udgør statsstøtte i EU-retlig forstand, så skal voksenlærlingetilskuddet dog ikke ydes inden for EU´s de-minimis-forordning.
Statsstøtte i EU-retlig forstand
De EU-retlige statsstøtteregler gælder i det omfang, der ydes støtte med statslige midler under enhver tænkelig form, som fordrejer eller truer med at fordreje konkurrencevilkårene ved at begunstige visse virksomheder eller visse produktioner i det omfang den påvirker samhandelen på det indre marked. Domstolen har konsekvent defineret virksomheder som enheder, der udøver en økonomisk aktivitet, uanset deres retlige form og finansieringsmåde.
Det følger af praksis, at enhver aktivitet, der består i at udbyde varer og tjenesteydelser på et marked, er en økonomisk aktivitet. Modsat vil der ikke tale om økonomisk aktivitet, hvis der er tale om myndighedsudøvelse, som ikke udføres i konkurrence med private aktører og påvirker samhandlen op det indre marked.
Hvis der tildeles statsstøtte til en aktivitet, der udelukkende udbydes på baggrund af et solidaritetsprincip eller omfordelingspolitik, dvs. er offentligt finansieret uden brugerbetaling, vil der ofte heller ikke været tale om økonomiske aktiviteter, som er omfattet af det EU-retlige statsstøttebegreb. Det samme gældende for støtte til aktiviteter, der naturligt indgår i offentlige myndigheders prærogativer f.eks. for store dele af sundhedsvæsenet.
Erhvervsministeriet har udarbejdet en håndbog og tjekliste om stats støttebegreberne og Kommissionen har udarbejdet en meddelelse, hvor man bl.a. kan læse mere om, hvornår Kommissionen mener der ikke er tale om økonomisk aktivitet, og hvornår der ikke er tale om påvirkning af konkurrencen eller samhandlen.
Statsstøttehåndbog og tjekliste (nyt vindue)
Meddelelse fra Kommissionen (nyt vindue)
Spørgsmål og svar om andet - voksenlærlingeordningen
Styrelsen modtager jævnligt spørgsmål til andet i forhold til voksenlærlingeordningen, som kan være af generel interesse.