Tilkendelse af førtidspension
Kommunen træffer afgørelse om tilkendelse af førtidspension. Førtidspension kan tilkendes personer i alderen fra 40 år og til folkepensionsalderen, med en varig og væsentlig nedsat arbejdsevne. Dog kan personer i alderen 18-39 år også tilkendes førtidspension i særlige tilfælde.
Det er kommunen, der træffer afgørelse om tilkendelse af førtidspension. Førtidspension kan tilkendes, hvis arbejdsevnen er væsentligt og varigt nedsat i et sådant omfang, at den pågældende ikke er eller kan blive i stand til at forsørge sig selv ved et indtægtsgivende arbejde, herunder i et fleksjob.
Påbegyndelse af sag om førtidspension
Kommunen skal behandle en henvendelse om førtidspension i forhold til alle de muligheder, der findes for at yde hjælp efter den sociale lovgivning. En ansøgning om hjælp skal behandles bredt ud fra en samlet vurdering af borgerens situation efter reglerne i retssikkerhedsloven.
Påbegyndelse af en sag om førtidspension forudsætter som hovedregel, at alle relevante aktiverings-, revaliderings- og behandlingsmæssige samt øvrige foranstaltninger – skal være prøvet, herunder deltagelse i ressourceforløb eller jobafklaringsforløb, og det skal være dokumenteret, at den pågældendes arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat i forhold til ethvert erhverv.
Det er som udgangspunkt en betingelse for, at en sag kan overgå til behandling efter reglerne om førtidspension, at sagen har været forelagt kommunens rehabiliteringsteam.
Kommunen kan vælge at behandle følgende sager om førtidspension uden forelæggelse for rehabiliteringsteamet:
1.Ansøgningssager om førtidspension på det foreliggende grundlag, når kommunen vurderer, at det er utvivlsomt, at borgeren ikke opfylder betingelserne for tilkendelse af førtidspension og
2.Sager om tilkendelse af førtidspension, når kommunen vurderer, at personen er så syg eller har så betydelig funktionsnedsættelser, at det er helt åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle arbejdsevnen og sundhedskoordinator har udtalt sig.
Download skema til brug for åbenbare sager uden forelæggelse for rehabiliteringsteamet
Indstilling om førtidspension
Alle sager om førtidspension skal som udgangspunkt behandles af kommunens rehabiliteringsteam. Rehabiliteringsteamet er et tværfagligt team med repræsentanter fra relevante dele af kommunen og regionen. Det består af en repræsentant fra beskæftigelsesområdet, socialområdet, en sundhedskoordinator fra regionen og i nogle tilfælde en repræsentant fra uddannelsesområdet.
Borgeren og dennes sagsbehandler deltager også i mødet, hvor borgerens sag behandles.
Hvis rehabiliteringsteamet indstiller, at en sag skal overgå til behandling efter reglerne om førtidspension, skal det fremgå af teamets indstilling, hvilke beskæftigelsesmæssige, social og helbredsmæssige forhold teamet har lagt vægt på. Teamet skal i denne forbindelse udarbejde en faglig forklaring, der begrunder, hvorfor borgerens arbejdsevne anses for væsentligt og varigt nedsat, og hvorfor en eventuel arbejdsevne ikke kan bruges til selvforsørgelse uanset mulighederne for støtte efter den sociale eller anden lovgivning.
Formålsløst at udvikle arbejdsevnen
I særlige tilfælde kan der påbegyndes en sag om førtidspensions uden, at mulighederne for at forbedre arbejdsevnen, herunder deltagelse i ressourceforløb eller jobafklaringsforløb, har været afprøvet i praksis. Det drejer sig om situationer, hvor deltagelse i ressourceforløb eller jobafklaringsforløb m.v. med henblik på udvikling af arbejdsevnen vil være åbenbar formålsløst eller vil kunne indebære risiko for, at personens tilstand forværres.
Som eksempler på tilfælde, hvor en udvikling af arbejdsevnen i et ressourceforløb kan anses for at være åbenbar formålsløs, kan nævnes borgere, der har en betydelig nedsat psykisk funktionsevne som følge af udviklingshæmning, personer med en alvorlig hjerneskade eller en alvorlig sindslidelse samt personer med alvorlige lidelser, hvor de medicinske behandlingsmuligheder er udtømte eller udsigtsløse, og hvor prognosen er kort levetid, eller at sygdommen skrider særligt hurtigt frem.
Afgørelse på det foreliggende grundlag
En borger har mulighed for at anmode kommunen om, at der kun tages stilling til spørgsmålet om førtidspension på det foreliggende grundlag.
Kommunen træffer i disse tilfælde afgørelse om, at sagen overgår til behandling efter reglerne om førtidspension umiddelbart efter, at sagen har været forelagt kommunens rehabiliteringsteam, uanset hvad rehabiliteringsteamet indstiller. Sagen behandles på baggrund af den dokumentation, der allerede foreligger.
De foreliggende oplysninger, der har relevans for vurderingen af borgerens arbejdsevne anvendes til udarbejde rehabiliteringsplanens forberedende del.